Jumaat, 31 Julai 2009

Rabu, 29 Julai 2009

Fakta Negara India

Salam.

Jom kenali negara India. Sebenarnya ada kawan saya pergi India semalam. so, saya mahu tahu fakta tentang negara India yang belum diketahui.

• India adalah peradaban dunia terbesar, tertua, dan masih terus berlanjut.
• Dalam 10.000 tahun terakhir, India tidak pernah menjajah negara mana pun.
• India adalah negara demokrasi terbesar.
• India adalah salah satu dari sedikit negara di dunia yang memperoleh kemerdekaan tanpa kekerasan.
• Seni navigasi lahir di Sungai Sindh 6.000 tahun yang lalu.
(Mungkin dari sanalah pengemudi muda itu berasal).
• Sanskerta adalah induk dari semua bahasa Eropah.
• India adalah negara terkaya di bumi sampai abad ke-17, saat
Inggris mulai menjajah.
• Catur diciptakan di India.
• India menciptakan sistem angka. Albert Einstein berkata: "Kita
berutang banyak pada orang India, yang mengajari kita cara
berhitung, yang tanpanya tidak akan ada penemuan ilmiah
berharga."
• Aljabar, trigonometri, dan kalkulus berasal dari India.
• Nilai "phi" pertama kali dihitung oleh ahli matematika
Budhayana dan dia menjelaskan konsep yang dikenal sebagai
teori Phytagoras. Dia menemukannya pada abad keenam, jauh
sebelum ditemukan oleh ahli matematika Eropa.
• India adalah bangsa berlatar belakang bahasa Inggris terbesar
di dunia.

Yang dimaksudkan adalah India sungguh-sungguh patut untuk dipelajari dan dikenal. Tambahan lagi, 38 % doktor
di Amerika Serikat merupakan keturunan India, begitu juga 12
persen ilmuwan. Mereka mewakili etnik kumpulan terkaya di Amerika
Syarikat dan juga secara global. Pendidikan diberi penekanan
penuh dan banyak orang India menjalankan perusahaan besar di
AS dan di dunia
India sendiri, sekali lagi, telah menjadi kekuatan ekonomi
utama tanpa bantuan siapa pun dan layak mendapatkan perhatian
kita, bukan hanya sebagai tujuan perjalanan atau bagian
dari sejarah. India penting untuk masa depan kita, dan sebagai
warga dunia yang mawas diri, kita perlu meluangkan waktu untuk
belajar mengenai negara yang mengagumkan dan dinamis ini.
Hal itu berarti dunia benar-benar mempunyai persaingan

Sabtu, 18 Julai 2009

15 random-ness about me

Salam...
Dikala bohsan pada hari sabtu, xthu nk wat pe.. Jom kenali diri aku.~~~hee..

1) Nama pangilan semasa di zaman sekolah menengah ialah Mat Duan. Bertukar kepada duan @ duey apabila masuk MRSM. Tok Moh semasa di PLKN dan semasa di UMP, nama panggilan tetap duan @ duey.

2) Trademark Duone_starz dicetuskan semasa form 5 ( Special thanks for Hazwani yang m'reka name "duone" )

3) Saya Xpernah membeli seluar jeans original. Semua yang tiruan aje. RM30.

4) Saya pernah memakai kaca mata dan skrg tidak mengunakan lagi. Namun, berhasrat mengunnakan dimasa akang dtg memandangkan kepayahan melihat ~~~heee

5) Saya xpernah pernah menyokong pasukan bola sepak MALAYSIA.

6) Dimasa kecil2 dulu, hobby saya adalah mengumpul setem.

7) dan sekarang hobby saya bermain Football Manager 2009.

8) Saya xpernah naik "belon udara"

9) I/C saya sudah rosak. Tggu masa untuk buat yang baru.

10) Sepanjang hidup saya, sya hanya pakai satu aje beg duit. dan sampai skrg sya masih menggunakan.

11) Saya xpernah naik gunung.

12) Saya xpernah ke pulau kecuali Pulau Pinang.

13) Saya amat suka warna biru dan hitam mahupon putih...

14) Sya Suka makan tom yam dicampur ngan sambal belacan.

15) Tidak makan budu walaupon org Terengganu.

Yeah... anda di TAG oleh sya. Sila..

Isnin, 13 Julai 2009

Elyana bertunang..


Aiya..melepas lagi aku.heee...

Nway, aku cuma terkejut perbezaan umur aje. 34 vs 23.Huyoo...
ok la...Kalu suka sama suka, ape ade hal..ye x??

Selamat bertunang la..

UMP, LKPP jalin kerjasama penyelidikan bioteknologi

Salam..

Wah..Bioteknologi? Menarik jgk ini..

Macam mane diaorg nk wat kajian pasal pelepah kelapa sawit erk??
Kajian pasal recycle kot..

Gluck UMP

Khamis, 9 Julai 2009

Pengalaman interview (JKR)

Salam...

6.30 pagi : Bgn dan bersiap2 untuk ke KL.

8.00 pagi: Sampai ke destinasi, JKR Kuala Lumpur

9.00 pagi: Selesai sesi pendaftaran. Dapat giliran 55 untuk jawatan Jurutera Mekanikal.



12.00 pagi:Tggu giliran dan diaorg stop untuk rehat tgh hari. Wah..tension...

2.30 ptg: Tggu lagi giliran.

3.00 ptg: Masuk bilik interview....

Mula2 kasi salam dulu.(standard la 2 erk).. Interviewer (INT) ada 2 org. Uh... mcm sempoi aje. ^^
Saya: Salam... Nama sya Mohamad Ridhwan Ruslan berasal dari Terengganu.( Baru nk intro dah kena potong)

INT : Ok, Sya dah ada soklan untuk wak? Apa pandangan wak ttg stadium runtuh?

Saya: ~~~ Design dan material. dan saya teruskan bicara pasal pratical training. Blah3..
Preventive Maintenance?? ( Dipotong lagi)

INT: Apa yang wat buat pasal 2?

Saya: blah2. (sambil tunjukan sampel list Preventive Maintenance checklist..

INT: **Faham. Pergi PLKN erk? Apa pendapat wak ttg PLKN?

Saya: Bagus tapi kurang kerohanian la.. blah3

INT: Sapa Menteri Kerja Raja??

Saya: Thanks Ayuni ** Dapat jawab dengan selambenya.hehe...

Kesimpulanya: Interview dengan kerajaan agak sempoi tapi kena tahu pengatahuan am yang tggi, Amat berbeza kalu interview dengan syarikat swasta.

~~~Sempoi

*** Tension menunggu giliran so snap la skali...

Rabu, 8 Julai 2009

Interview with JKR.

Salam...

Besok punya aktiviti adalah pergi interview dekat JKR Kuala Lumpur. Wahaha...
Mcm mner nk pegi sana? Naik Train la kot...

Wat research ckit pasal laluan komuter.. Lihat lah...

So, dari Shah Alam ke KL sentral. Lepas 2 terus ke stesen Bank Negara. ok?

Check list ape yang dibawa:

1) 2 Gambar passport

2) 2 Resume

3) 1 salinan transript

4) 1 Salinan sijil2

5) 2 Salinan IC

Yes.. aku sudah bersedia..

Selasa, 7 Julai 2009

Happy Birthday

Salam...

Selamat hari tua bagiku... ^^

Azam:

1) Cari kerja untuk sebagai graduan mekanikal eng.

2) Mahu menjadi manusia lebih berguna. YESS...



Meh aku tiup kek special ini..

Ahad, 5 Julai 2009

Interview with ArtmatrixTechnology Sdn Bhd

Salam... another interview im attended today for post Industrial Designer at Artmatrix Technology Sdn Bhd. Result : Myb "FAIL"

Uks.. its hurt buddy. OKOK...

~~~

Ptg ini nk gi date lol. Buang karan aje mikir pasal interview. Mlm nanti la pula gi mintak company lain pulak. Letih woo cari kerja masa skrg ini. Adus la...dugaan betul la..

Emo? Ya. Aku amat emo2 skrg ini. macam budak perempuan pulak.
Ntah...Byk sgt berpikir pasal kerja kot..

~~~lalala kerja...


Later..

Rabu, 1 Julai 2009

Z600 kepada W910i

Salam....
Dalam keadaan isu ekonomi yang melanda kepada diriku, aku terpaksa membeli phone baru setelah 5 tahun ^^






p/s: Sayangilah phone anda